Det finns flera viktiga frågor att reda ut i Sven-Eric Liedmans skolkritik som i sig också rymmer viktig samhällskritik, som påpekandet om utvecklingen från tillit till kontroll.
Det är något oklart om SEL i första hand diskuterar den existerande skolverksamheten, den dagliga praktiken på gott och ont eller den skola som riksdag, regering m.fl. fattat beslut om genom skollag, läroplaner etc, eller kanske båda.
Vem som vill kan hitta gott om exempel på den kunskapssyn som Liedman kritiserar, som kvantitativ, både i undervisning och prov ute på skolorna. Den är ett utbrett fenomen som, vill jag påstå, saknar stöd i skolans läroplaner. Dessutom är den oförenlig med den kunskapsstandardmodell som betygssystemet bygger på.
Jag tycker att det vore värdefullt om SEL ville pröva sin kunskapssyn och kritik mot det gällande regelsystemet och konkretisera vilka hinder det utgör.
Bästa sättet att förändra lärarnas arbetsvillkor vore att starta en kampanj för att avskaffa IUP. Det finns ett stort antal goda argument för en sådan förändring bl.a dubbelarbete, lärarnas onödiga lidande och bristande kompetens att hantera uppgiften. Vore det inte intressant om den pågående avtalsrörelsen, som inte torde ge något tjusigt extra lönepåslag, åtminstone resulterade i att SKL , SL och LR gemensamt ställde krav på en sådan förändring. Vem vill vara med? SOS?
Jan H. Pettersson